Pagini

joi, 20 februarie 2014

Cancerul la sân vs. Emanciparea feminină


Partea 1


”Sânii reprezintă feminitatea și maternitatea. Acest tip de cancer indică, în general, anumite atitudini și gânduri înrădăcinate, din fragedă copilărie. Începând cu anii 1960, în unele locuri din lume, femeia se afirmă mai mult, își ocupă locul în societate și vrea să avanseze și mai mult. Poate exista o dificultate în a-mi exprima adevăratele sentimente și a găsi un echilibru între rolul de mamă și cel de femeie împlinită. Aceste conflicte interioare mă tulbură, în calitatea mea de femeie care caută echilibru. S-a descoperit că acest tip de cancer provine dintr-un puternic sentiment de culpabilitate interioară față de sine sau față de unul sau mai mulți copii: ”De ce s-a nascut? Ce am făcut ca să îl merit? Sunt o mamă destul de bună pentru a mă ocupa de el?” Toate aceste întrebări îmi sporesc nivelul de culpabilitate, mă determină să mă resping și îmi accentuează teama de a fi respinsă de ceilalți. Trebuie să îmi reamintesc că iubirea pentru copilul meu este tot timpul prezentă, dar gândurile mele sunt foarte puternice și trebuie să fiu atentă. Dacă mă judec prea aspru, toată furia și respingerea se vor amplifica, iar emoțiile mele vor fi ”evacuate” la nivelul sânilor, care devin simbolul ”eșecului” meu. Cancerul la sân mă ajută astfel să conștientizez faptul că trăiesc o situație conflictuală, care poate fi față de mine însămi sau față de altcineva, fiind legată de un element care face parte din spațiul meu vital, din ”cuibul” meu. De multe ori este vorba despre copii, ”puișorii mei” sau de cineva pe  care îl consider ca pe copilul meu (de exemplu, mama mea bolnavă, pe care o simt dezarmată, ca un ”copil mic”. Vreau cu orice preț să îi dau totul copilului meu și vreau ca el să ia tot ceea ce îi dau eu. Când nu se întâmplă acest lucru, îndoiala și culpabilitatea preiau controlul. Îmi este teamă să nu se destrame ”cuibul” meu. De asemenea pot avea o frică foarte mare, referitor la supraviețuirea copiilor mei. Îmi este teamă că dacă se întâmplă ceva cu mine, tatăl lor, nu va fi capabil să aibă grijă de ei, să le ofere afectivitate. Într-un sens mai larg, ”cuibul” poate să îl conțină și pe soțul meu, căminul meu, frații, surorile, mai ales dacă trăiesc sub același acoperiș cu mine.
Bărbații pot dezvolta, deasemenea, acest tip de cancer, care reprezintă adeseori conflictul interior masculin de a accepta propria natură feminină divină. Se întâmplă ca unii bărbați să își manifeste latura feminină și maternă aproape la fel de mult ca și femeile. În calitate de bărbat, e clar ca nu voi fi niciodată femeie, dar, la nivel energetic, pot fi la fel sau chiar mai feminin decât o femeie. De aceea cancerul la sân apărut la mine, care sunt bărbat, este asociat cu respectul de sine și capacitatea mea de a-mi exprima partea feminină înnăscută. Poate avea legătură cu faptul că sunt bărbat și cu dorința mea inconștientă de a fi femeie. Este un aspect pe care ar trebui să îl echilibrez în viața mea.
Cancerul la sănul stâng indică toate dificultățile afective și emoționale refulate în mine, în calitate de femeie (legate de familia apropiată) și este bine să ACCEPT femeia și mama din mine și sentimentele interioare pe care le trăiesc prin intermediul acestor două roluri.
La sânul drept, cancerul indică femeia responsabilă și ceea ce se așteaptă de la mine (ceea ce mă aștept eu să fac cu femeia din ”exteriorul meu”). Noțiunea de familie, în acest caz, poate include orice grup, orice asociere pe care o consider ca pe o familie.
În universul fizic, forma și volumul sânilor poate avea o anumită importanță, în funcție de context. Se observă că, dacă partea mea masculină (Yang) este dominantă, pot avea sânii mai mici sau îi pot considera inutili sau fără valoare. Corpul vorbește și la fel și sânii mei, eu sunt cea care decid ce importanță îi acord acestui simbol feminin și sexual.
Căutarea unui echilibru este foarte importantă, iar corpul se va adapta pe plan energetic, în funcție de deciziile luate de femeia sau de bărbatul în cauză, pentru viitor. Totul constă în atitudine, în iubire și acceptarea de sine. Conștientizez că mă las la o parte și trăiesc doar pentru ceilalți. Emoțiile mele sunt refulate și pot evita să intru în contact cu ele prin faptul de a mă ocupa în mod exagerat de ceilalți. Îmi atribui o conștiință bună. În fond, știu că sunt incapabilă să trăiesc pentru mine și prin propriile puteri. Mă agăț, mă cramponez de cineva. Îmi umplu golul cu emoțiile celorlalți, nu cu ale mele. ACCEPT că vindecare se găsește în schimbarea atitudinii mele față de mine și față de viitor. În loc să mă distrug cu gândurile mele negative, mă reconectez la universul meu interior. Îmi primesc emoțiile, chiar și pe cele dificile din trecutul meu. Îmi acord un răgaz și mă întrb cum aș fi putut, în toate aceste situații, să mă respect mai mult și să îmi ofer mai multă iubire.
Suferința dispare deoarece ACCEPT să văd lecțiile pe care viața vrea să mi le arate. Exprim tot ceea ce am vrut mereu să ascund. Dacă mă respect și am încredere în potențialul meu pot crea viața pe care o vreau și redobândi o sănătate perfectă.”

Partea 2


După mișcarea de emancipare a femeilor de la începutul anilor 60 din SUA, rolul femeii în societatea modernă a luat o întorsătură fantastică. De la început vreau să punctez faptul că sunt adeptul libertăților de manifestare, indiferent de sex, culoare, religie sau orientare sexuală. Sprijin afirmarea femeii în tot ceea ce înseamna societate, în zilele noastre.
Însă, toate constrângerile la care femeile au fost supuse de-a lungul secolelor, au făcut ca mișcarea de emancipare, să semene cu un tsunami, ale cărui efecte le putem observa acum.
Din punct de vedere energetic, fiecare persoana de pe această planetă, conține o parte Yin și o parte Yang, o parte feminină și o parte masculină, indiferent că este femeie sau este bărbat. Fiecare dintre noi avem o latură masculina manifestată prin inițiativă, energie, activitate, rațiune și o latură feminină manifestată prin intuiție, receptivitate, sensibilitate, emoție. Ideal, pentru orice ființa umană, ar fi ca Yin și Yang, adică femininul și masculinul, sa fie echilibrate, lucru ce nu va face femeie dintr-un bărbat și viceversa.
Ce se întâmpla de fapt azi într-un mare număr de familii? Soțul și soția lucrează cot la cot pentru bunăstarea întregii familii. Copii nu mai merg la școală, ci frecventează programul prelungit, lecțiile lor sunt suplinite de meditații plătite, bunicii sau bonele au un aport tot mai mare în creșterea copiilor, astfel încât rolul de părinte scade. El este suplinit, în schimb, de satisfacerea mofturilor și ifoselor propriilor odrasle, care nu sunt de fapt decât strigăte de iubire reprimate și frustrări. Consecința e cât se poate de simplă: copilul o apucă pe căi greșite, se refugiază în droguri, alcool, prostituție și anturaj nepotrivit, care nu sunt altceva decât un refugiu în căutarea iubirii materne și paterne sugrumate, atrofiate.
Conștientizarea o vor face, la un moment dat, ambii părinți, dar rolul matern este doar al mamei. Maternitatea înseamnă cămin, înseamna cerc, înseamnă loc stabil, înseamnă vedere laterala, cuprinzătoare, înseamnă prezent. Paternitatea înseamna a căuta, a puncta, înseamnă linie dreaptă, înseamnă vedere înainte, înseamnă viitor. De aceea în marea majoritate a cazurilor, mama, femeia, va fi cea care se va culpabiliza și va încerca ”recăpătarea frâielor” propriului cămin prin posesivitate emoțională.
Cu alte cuvinte, culpabilizarea și posesivitatea emoțională într-un cămin, pot reprezenta factori de stres în apariția cancerului la sân.
O familie sănătoasă înseamna responsabilizarea fiecărui membru al familiei, astfel încât rolul părinților să fie decisiv și determinant în creșterea și educația propriilor copii, copii  care, la rândul lor, vor putea să absoarbă ca un burete ce sunt, filozofia și principiile de viață ale părinților, bazate pe iubire, prietenie, blândețe, dar și pe fermitate, hotărâre, determinare.


Flaviu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu