Pagini

marți, 29 ianuarie 2013

Oamenii de lângă noi




Dacă ar fi să pot cuprinde în câteva cuvinte o viaţă de om, atunci aş asemăna-o cu o piesă de teatru, în care fiecare dintre noi suntem protagoniştii mai multor roluri. Putem fi în acelaşi timp taţi sau mame, fii sau fiice, soţi sau soţii, putem fi prietenul cuiva sau duşmanul altcuiva, avem în acelaşi timp roluri principale dar şi secundare în vieţile celorlalţi. Care dintre rolurile mele din această viaţă este mai important pentru ceilalţi, dar pentru mine? Care dintre cei din jurul meu joacă un rol mai important şi cine un rol secundar în viaţa mea? Dar am să-mi adresez şi a treia întrebare: în funcţie de ce clasific eu importanţa rolurilor celorlalţi pentru mine? Sunt oameni în viaţa noastră care pot îndeplini pentru perioade scurte de timp roluri importante, care pot schimba destine, dar sunt oameni care stau alături de tine toata viaţa, îţi sunt alături mereu.
Până la urmă, totul se rezumă la cât de bine îţi interpretezi propriile roluri şi la cât de bine apreciezi şi înţelegi rolurile celorlalţi. În momentul în care conţii aceste două atribute, te poţi numi un bun actor, deoarece până la urmă acesta este şi sensul, de a fi un bun actor, de a înţelege rolul. La sfârşitul fiecărei piese de teatru, publicul aplauda reprezentaţia, povestea, viaţa şi felicită actorii nu in funcţie de rolul lor, ci pentru cât de bine l-au interpretat, cât de curat au transmis.
Dacă am reuşi să privim viaţa ca pe o piesă de teatru, dacă am căuta să înţelegem rolul pe care fiecare îl joacă în viaţa noastră, atunci i-am vedea într-o altă lumină pe cei care ne sunt aproape, pe cei care uneori acceptă să joace roluri ingrate pentru noi, pentru dragostea ce ne-o poartă, am reuși sa nu transformăm viața într-o dramă, ci să îi dam interpretarea cuvenită, sa o traim ca pe un prezent, fara remușcări ale trecutului și fără griji pentru viitor.
Suflet drag, cum ai gândi dacă ai afla şi ai conştientiza în adâncul inimii tale, că propriul tău copil ar reprezenta însăşi oglindirea dragostei, a iubirii şi a purităţii din familia ta? L-ai mai certa pentru felul său de a fi, de a se comporta, i-ai mai judeca temerile, lipsurile. De ce să judecăm oglinda pentru felul în care arătăm?
Dacă am reuşi să privim pe fiecare om din jurul nostru ca pe propria noastră oglindire, atunci ne-am înţeles rolul, putem primi premiul râvnit pentru interpretare, atunci vom avea bucuria şi liniştea pe care fiecare o caută. Oricât de mult am încerca să schimbăm ceea ce nu ne place în cineva, nu vom reuşi decât să mâzgălim oglinda, iar oglinda îşi are propriul ei rol şi îl va juca până la sfârşit. Putem sparge oglinda şi ne vom alege cu o mulţime de cioburi, dar cu siguranţă nu vom fi mai frumoşi.
Vă doresc cu sufletul să aveți o viață prezentă, iar la sfârşitul piesei să fiţi cu toţii premiaţi pentru cea mai buna interpretare.
Flaviu

2 comentarii:

  1. prin urmare, sa fie oare tot ceea ce suntem numai suma de: roluri, interpretari, oglindiri ale Vietii?

    RăspundețiȘtergere
  2. E unghiul din care azi am privit. Acest unghi ramane valabil si maine, doar ca maine mai putem adauga inca unul sau sa il completam pe acesta. Pana la urma aceste roluri trebuie sa ne faca cei mai buni actori, sa simtim piesa in care jucam, sa ii respectam pe ceilalti actori, sa nu trecem ca niste figuranti. In final este vorba despre asumarea, responsabilitatea, constientizarea vietii, a piesei.

    RăspundețiȘtergere